Wat met de energie in BelgiŽ?

Door larsg op vrijdag 15 augustus 2014 20:14 - Reacties (39)
Categorie: -, Views: 5.081

BelgiŽ heeft een vreselijk groot probleem op het vlak van energie. We hebben nog maar een kleine 3 GW aan nucleaire cappaciteit sinds de situatie met doel4. Mensen met enige ervaring en intelect op het punt van energie en distributie klagen al jaren steen en been dat we een probleem hebben (dit zijn vele experts, elia en de industrie). Die industrie krijgt te maken met enorm hoge energie prijzen wat enkel onze eigen economische positie vernietigd. Elnia zegt al jaren dat er een blackout dreigt, zelfs in de zomers! En ik vrees dat ze in januari 2015 gelijk gaan krijgen. Er zijn al vele plannen voor strategische reserves en rolling blackouts die waarschijnlijk binnenkort van toepassing zullen komen.

BelgiŽ heeft zijn laatste centrale op het net gezet in 1985, toen produceerden alle 7 ongeveer 66% van onze behoefte, momenteel is dat zo'n 50%. De rest van onze andere centrales zijn eigenlijk ook verouderd, er worden geen nieuwe meer gebouwd maar er worden er wel gesloten omdat ze niet rendabel zijn.

Voor de leek energie behoefte en vraag moeten gelijk zijn, als het verschil te hoog is krijg je problemen. Die vraag is helaas niet mooi constant maar die fluctueert nogal veel, typisch overdag een piek en in de nacht een dal. Zowel op de grootmarkt als de consumenten markt is de prijs zijnds die dalen goedkoper. BelgiŽ zet hier deels op in via een zogenaamde pomp centrale, in de nacht pompt deze water naar een reservoir en laat dit overdag of wanneer er grote vraag is leeglopen. Zie het als een grote batterij.

Die energiebehoefte gaat van een 7GW - 9GW in de zomer periode en 9 GW ŗ 13 GW in de winter. Dit is allemaal leuk te zien op de website van elia.

Nu we wat cijfers weten kunnen we kijken naar de productie.
- Nuclear, normaal zo'n 6 GW maar voor de komende tijd zullen we met 3 GW genoegen moeten nemen. Kernenergie is altijd beschikbaar maar heeft als nadeel dat je het enkel als baseload kunt gebruiken. Het is constant beschikbaar en duurt lang om het vermogen te veranderen.
- Kolen en olie, dit is een kleine 600 MW. Vergeleken met de rest van Europa hebben we hierop relatief weinig vermogen. Energie uit kolen is traag te sturen net als bij kernergie.
- Gascentrales, hier zweren ze tegenwoorig bij en er staat ongeveer 5 GW paraat. Het voordeel van deze dingen is dat je ze snel aan kunt sturen. Ze worden dan ook vaak gebruikt uitgezet als de zon of de wind zich laat zien.
- Biomassa/gemixte centrales, hoewel deze dingen nogal verweven zijn met gas en kolen centrales heb je ook officiele biomassa centrales rond dit af op 1 GW, deze zijn "groen".
- Zonnepanelen, hier is belgie de natte droom van menig groen-aanhanger. In dit land ligt een enorme cappaciteit, cijfers bestaan niet want er ligt veel zwart en veel wordt er bijgeplaatst maar we kunnen wel naar metingen kijken, rond dit af op 2,3 GW aan productie. Zonnepanelen zijn een gevaarlijke stroombron, een wolkje en je bent 90% kwijt in een vingerknip.
- Windmolens, geen idee hoeveel we hiervan hebben maar een de hoogste metingen die ik ken zeggen ongeveer 1,5 GW.
- Pompcentrales, een dikke 1 GW.

Totaal komt dat op zo'n 14,4 met de huidige situatie in de kerncentrales. Maar als je daar de windmolens en zonnepanelen aftrekt kom je op 10,6 en dat is nog MET de pompcentrale die ook leeg is na een paar uur. Je merkt dit ligt onder de benodigde winter cappaciteit, zelfs gevaarlijk dicht bij het minimum. De vraag is of je je pomp centrale nog kan "opladen". Er is dus duidelijk een gat 2 ŗ 3 GW en dat moet uit het buitenland komen. En 3 GW is het gemiddeld maximum dat er uit frankrijk en nederland kan komen in de zomer. Of die in de winter ook kunnen krijgen is maar de vraag.

Enkele mensen vragen zich nu af waarom ik de zonnepanelen en windmolens niet mee tel, dit is omdat deze niet te vertrouwen zijn. Vaak is het windstil en de zon is al helemaal onvoorspelbaar. Voor de groenen lijkt dit de oplossing maar dat is het zeker niet. Kijk maar hoe dit verloopt. Het zorgt enkel voor goedkope pieken in stroom die als gevolg hebben dat gas centrales uitgeschakeld worden. Die pieken zijn dermate groot dat gascentrales onrendabel worden en er enkele sluiten. In dat opzicht vindt ik dat er genoeg zonnepanelen en windmolens zijn. Ik heb zelf ook zonnepanelen en ik zie ze graag op de daken liggen, maar veel meer panelen en we krijgen een probleem. In de zomer vormt die 2,3 GW op de 7 GW op rustige momenten, en dat is enorm gevaarlijk. Als er lichte bewolking is kan je over het hele land pieken krijgen in de stroomproductie en die pieken moeten ergens heen of minder geproduceert worden uit andere bronnen, voornamelijk gas. Voor windmolens geld een zelfde verhaal. Het is leuk om netto wat groene stroom te produceren maar het is zo onbetrouwbaar als een donker steegje.

In 2015 zouden doel 1 & 2 sluiten, samen goed voor 900 MW aan stroom, ironisch genoeg 2 reactoren die nu nog werken. Die zijn dan al weer 40 jaar oud, wat hun ontwerp levensduur is. Helaas zal de politiek waarschijnlijk beslissen deze langer open te houden. Ik ben geen expert maar dat is niet ideaal en zou vermeden moeten worden. In 2025 zou de rest gesloten worden. Die datum komt al vreselijk dichtbij.

Dit betekend dat er een dringend nieuwe cappaciteit bij moet komen, enkel en alleen al voor de veranging van de kercentrales. Ik heb al aangegeven dat er eigenlijk geen groene alternatieven in BelgiŽ te vinden zijn. Dan blijven er momenteel helaas slechts 2 opties over, fossiele brandstoffen of kernenergie. Op milieutechnisch aspect pleit ik voor kernenergie, je hebt geen uitstoot en relatief weinig afval, dat afval blijft gevaarlijk voor een lange tijd maar toch. Bij fossiele brandstoffen zit je met een bekende uitstoot, mensen vergeten echter dat die uitstoot ook in de lucht blijft hangen en een broeikaseffect veroorzaakt. Naast het feit dat vooral gas op geopolitiek vlak lastig ligt komt een nieuwe kerncentrale in mijn gedachte op.

Volgende: Let's start drilling #1 - De proloog 05-'16 Let's start drilling #1 - De proloog

Reacties


Door Tweakers user Damic, vrijdag 15 augustus 2014 21:44

Ik weet waar we de komende tijd ons slib (werk bij Aquafin) naar toe gaan doen, richting biomassa centrales, de rest kan de boom in :p

En zoals blokker_1999 ook al zei een hoge rendements kerncentrale is goedkoper dan groene energie 22 miljard § verschil

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 augustus 2014 21:48]


Door Tweakers user Kain_niaK, vrijdag 15 augustus 2014 21:58

Hoe denk je dat de bevolking en politiek zouden reageren als het ooit mis gaat? Dat dan bijvoorbeeld een deel van Belgie voor een halve dag of langer zonder stroom zit. De enomische schade zougigantisch zijn. Als het vervolgens nog een keer gebeurd word er gevraagd naar een snelle oplossing. Maar hoe snel kun je een productie op poten zetten voor een paar extra GW? Waarom zijn er geen systemen voor bezitters van zonnepanelen zodat ze ook hun eigen stroom kunnen opslaan en gebruiken wanneer de zon het eventjes niet zo goed doet? Of is dat technisch nog altijd niet haalbaar?

Door Tweakers user Damic, vrijdag 15 augustus 2014 22:04

@Kein: sponser jij gigantische batterij parken, voor die mensen.

Door Tweakers user marcop23, vrijdag 15 augustus 2014 22:18

Het afval blijft wel echt duizenden jaren afval, en stel dat Jezus (of iemand anders uit de bijbel) vroeger een kerncentrale had gebouwd, dan blijven wij er nog mee zitten. Dan moeten wij het gevaarlijke afval nog steeds veilig bewaren.

Wat dat betreft is CO2 iets minder gevaarlijk denk ik, mochten we zo door gaan zullen we in Nederland enorme dijken moeten bouwen en is het wereldwijd een paar graden warmer, maar dat is na honderden jaren al weer voor een groot deel over.

Je zou biogas kunnen opwekken, wat je in reserves op gaat slaan, bijvoorbeeld oude zoutmijnen en Nederland doet het ook al wel, al is dat fossiel gas. Dat gas kan je dan in gasgestookte centrales verbranden. Dat is een CO2 neutrale aanpak zonder stoffen die duizenden jaren gevaarlijk blijven, alleen het grote nadeel is dat er op dit moment maar weinig biogas wordt geproduceerd. Dat zou enorm omhoog moeten. Ondertussen kan je die centrales natuurlijk wel met gas onder mijn voeten vandaan stoken. Die gasgestookte centrales kunnen ook mooi samenwerken met de andere duurzame bronnen, waardoor je die energie ook nuttig gebruikt. Dat lukt met kerncentrales niet.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 augustus 2014 22:20]


Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 15 augustus 2014 22:37

Kain_niaK schreef op vrijdag 15 augustus 2014 @ 21:58:
Hoe denk je dat de bevolking en politiek zouden reageren als het ooit mis gaat? Dat dan bijvoorbeeld een deel van Belgie voor een halve dag of langer zonder stroom zit. De enomische schade zougigantisch zijn. Als het vervolgens nog een keer gebeurd word er gevraagd naar een snelle oplossing. Maar hoe snel kun je een productie op poten zetten voor een paar extra GW? Waarom zijn er geen systemen voor bezitters van zonnepanelen zodat ze ook hun eigen stroom kunnen opslaan en gebruiken wanneer de zon het eventjes niet zo goed doet? Of is dat technisch nog altijd niet haalbaar?
Als PV paneel eigenaar kan je je eigen energie opslaan als je wil. Maar dat is opnieuw een investering van enkele tienduizenden euro. Bijkomend zal het zelfs dan in de wintermaanden nog zeer moeilijk zijn om voldoende energie op te wekken om zelfvoorziend te zijn, tenzij je installatie zo overgedimensioneerd is dat je in de zomer maar een deel van die installatie in dienst kunt hebben.

Men is in principe al te laat met het bijplaatsen van nieuwe capaciteit. Daarom ook dat de regeringsonderhandelaars op federaal niveau aan het bekijken zijn om de stillegging van de kerncentrales in BelgiŽ met 10 jaar uit te stellen, maar ook dan zal het maar nipt zijn om nieuwe centrales bij te bouwen. Indien het licht echt uit gaat deze winter, dan kan je er zeker van zijn dat volgend jaar een vraag word gesteld vanuit de regering voor de bouw van nieuwe kerncentrales. De enige werkbare oplossing op korte en middenlange termijn lijkt me.

marcop23. Is CO2 minder gevaarlijk? Op korte termijn zeker niet. We zitten vandaag al met een klimaatverandering die ten dele het gevolg is van de menselijke CO2 uitstoot. Die moeten we echt zien af te remmen, en dat gaat niet door meer CO2 uit te stoten. BelgiŽ is vandaag al een enorm vervuild land door zijn zeer dichte bebouwing en het dichte wegennet waardoor het ook nog eens als doorvoerland gebruikt word voor vele goederen. Hoewel daar de laatste jaren lichte betering in is zouden we het onszelf verdomd moeilijk maken met de bouw van nieuwe verbrandingscentrales (zelfs al verbranden we een natuurproduct, vroeg of laat gaat men dat toch weer aanvullen met andere materie) in plaats van kerncentrales. En zoals ik op mijn eigen blog ook schreef. Kernenergie bestaat niet eens 100 jaar. Wie weet wat men over 100 jaar aankan met dat kernafval.

Door Tweakers user Eris, vrijdag 15 augustus 2014 22:54

Hoe ze het in Belgie het waarschijnlijk al een langere tijd doen.

Goedkoop energie in kopen via centrales in NL, Duitsland en Frankrijk..

Door Tweakers user larsg, vrijdag 15 augustus 2014 23:32

Zien dat het niet misgaat. We hebben de afgelopen jaren voldoende ervaring opgedaan met deze techniek hieruit hebben we het volgende geleerd:
- De politiek en externe druk moet weg en laat de experts over
- Niet bouwen op een breuklijn :+
- (mijn advies) niet uitbesteden, electrabel zijn schurken...

Die opslag voor zonnepaneel eigenaren, is een trieste zaak, helaas zijn ze dit soort gekkigheid van plan. Vooral omdat ze nu met peak shaving bezig zijn. In mijn mening zouden ze beter werken aan sensibilisering en electrische auto's promoten voor 's nachts te laden.

@Marcop23
Je mag die CO2 niet onderschatten, en zeker niet de rest die er mee uitkomt. Daarbij zou ik niet vertrouwen op iets dat je uit Rusland haalt... Je wilt zoveel mogelijk energie onafhankelijk zijn.

Biogas klinkt leuk maar waar wil je dat halen? Dat is hetzelfde als biodiesels, het is een leuk plan voor als de olie op is, maar vergeet niet dat je in de eerste plaats mensen moet voeden. Biogassen/vloeistoffen kunnen helpen maar lossen het probleem niet op!

@Blokker
Indeed, als er centrales bij moeten, mogen ze zich haasten. Helaas zitten we met een kernuitstap die je lastig uit het wetboek krijgt. Zo'n blackout/kapotte centrales helpen daar wel bij natuurlijk, dat weet electrabel ook ;)

@Eris
Goedkoop zou ik het niet noemen, import is heel duur tijdens piekuren en export bij overschotten van wind/pv zorgen zelfs voor negatieve prijzen!

Door Tweakers user Eddey, vrijdag 15 augustus 2014 23:46

Ben het niet met je eens dat je zon/wind geheel niet mee telt. Gebruik dan de capaciteitsfactor, voor wind op land bedraagt die zo'n 20-25% en wind op zee rond de 50%. Wind en zon is inderdaad variabel, maar wel behoorlijk goed voorspelbaar (dat zie je ook in het grafiekje dat je linkt). Er zijn diverse onderzoeken geweest die aangetoond hebben dat een significant percentage windenergie goed in het elektriciteitsnet in te passen is zonder opslag.

Daarnaast heeft ťlke centrale back-up capaciteit nodig, dus ook de kolen- en kerncentrales die voor de baseload zorgen. Als zo'n centrale ongepland uitvalt ben je in een keer een groot vermogen kwijt (minstens honderden MW). Energie uit zon en wind wordt gedecentraliseerd opgewekt d.m.v. veel kleine installaties verspreid over het land. Als ťťn zo'n installatie uit zou vallen kan het elektriciteitsnet dat makkelijk opvangen. Hetzelfde geldt voor het genoemde wolkje bij een zonnepaneel; dat is in principe lokaal (als het regionaal/landelijk is dan is dat voorspelbaar).

Door Tweakers user larsg, zaterdag 16 augustus 2014 00:04

Die cijfers kloppen niet, nu beweer je zo dat als je een windturbine op zee zet je er continue zoveel procent uit krijgt. Wind en zon valt inderdaad te voorspellen, dat is leuk voor de balans op het net maar verder in het macro plaatje is dat niet interessant. Het zal voorkomen dat er een winteravond is die windstil is -> geen windmolens en geen zonnepanelen maar wel iedereen zijn verwarming die staat te draaien. Je kan dat dan leuk een paar dagen op voorhand zien in die grafiekjes maar wa ga je doen? Iedereen vragen zijn gourmet/kerstdiner uit te stellen?

Het klopt als zo'n centrale uitvalt ben je veel kwijt en dat is een reeŽl gevaar. Dat vang je dan ook op met andere centrales en in principe is dat niet zo'n gevaar als dit beperkt blijft zelfs op een net in BelgiŽ. Op een normaal net zie je vaak dat er 2x zoveel geproduceert kan worden als er vraag is. Centrales gaan ook vaak uit voor onderhoud enzo dat wordt allemaal gecoordineerd. Maar als je wind of je zon 'uitvalt' heb je niks aan je redundancy. Okť je kan je zon/wind opslaan in batterijen of meer pompcentrales, maar is dat economisch/ecologisch verantwoord met al die benodigde overhead? Nee, dan kan je voor het milieu nog beter kolen staan branden zonder roetfilter.

Door Tweakers user Kokmeister, zaterdag 16 augustus 2014 07:51

Solar Freakin Roadways ;)

https://www.youtube.com/watch?v=qlTA3rnpgzU

Zal wel een te dure oplossing zijn.

Door Tweakers user Damic, zaterdag 16 augustus 2014 08:51

@Kokmeister: yeah right :p It doesn't work.

Door Tweakers user Pietervs, zaterdag 16 augustus 2014 09:12

Een wolkje en je bent 90% van je productie kwijt? Moet heerlijk zijn om zo ongehinderd door enige kennis van zaken door het leven te kunnen stappen. Ignorance is bliss, niet waar?

Door Tweakers user larsg, zaterdag 16 augustus 2014 10:58

Pietervs schreef op zaterdag 16 augustus 2014 @ 09:12:
Een wolkje en je bent 90% van je productie kwijt? Moet heerlijk zijn om zo ongehinderd door enige kennis van zaken door het leven te kunnen stappen. Ignorance is bliss, niet waar?
Dit is uit eigen ervaring. Ik heb zelf zonnepanelen liggen, en die monitor ik geregeld.
Als er een wolkje voor de zon komt zie je zo 90% van je productie weggaan. Dit is ongeveer een gemiddelde, slechts om een indicatie te geven, het kan ook 100% of 50% zijn. Toegegeven dit is lokaal, maar over iets triviaal als dit gaan we toch niet discuteren?

Door Tweakers user marcop23, zaterdag 16 augustus 2014 12:14

larsg schreef op zaterdag 16 augustus 2014 @ 10:58:
[...]


Dit is uit eigen ervaring. Ik heb zelf zonnepanelen liggen, en die monitor ik geregeld.
Als er een wolkje voor de zon komt zie je zo 90% van je productie weggaan. Dit is ongeveer een gemiddelde, slechts om een indicatie te geven, het kan ook 100% of 50% zijn. Toegegeven dit is lokaal, maar over iets triviaal als dit gaan we toch niet discuteren?
Dat 'toegegeven dit is lokaal' doet het hem, als bij jou 90% van de productie wegvalt hebben je verre verre buren nog gewoon alle productie, en tegen die tijd dat dat wolkje daar is is die bij jou al weer weg. Landelijk gezien heb je geen wolkje die in een minuutje alle productie weghaalt, landelijk heb je enkel te voorspellen wolkenpartijen die het hele land in indirect licht zetten. Landelijk heb je niet *poef 90% productie weg* zoals lokaal.

Het lijkt me ook wel degelijk mogelijk om 'gewoon' meer capaciteit met de rest van Europa te bouwen, stroom importeren in piekmomenten zal dan veel goedkoper worden omdat er veel meer grenscapaciteit geveild kan worden.

Maar ik ben zeker niet pro-kerncentrale omdat je simpelweg afval maakt dat duizenden jaren bestaat. Ik ben ook niet pro-fossiel aangezien global warming ook gewoon tegengegaan moet worden. Toch heb ik liever een kolencentrale naast mijn huis dan een kerncentrale. Ten eerste vanwege het afval, het enige wat we ermee kunnen doen is waarschijnlijk beter verstoppen, laten verdwijnen gaat niet lukken. Maar vooral omdat ik kerncentrales in een dichtbevolkt land als Nederland of BelgiŽ geen goed idee vind.

Er zijn nu 435 kerncentrales actief in de wereld volgens deze site, en we kennen allemaal 2 kerncentrales waarbij het goed mis is gegaan. Stel dat er 600 ooit actief zijn geweest, dan zou er al een kans zijn van 0,33% dat het goed mis gaat in de tijd dat de reactor actief is. En als je Tjernobyl niet mee wil rekenen omdat het te lang geleden is, is het de helft, nog te veel, vind ik.

Een ongeluk kan altijd gebeuren, ook bij moderne centrales. Het is te hopen dat het altijd onder controle gehouden kan worden dankzij de vele veiligheidsmechanismen, maar het is altijd denkbaar dat er toch iets fataals gebeurt.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 augustus 2014 12:18]


Door Tweakers user AndriesLouw, zaterdag 16 augustus 2014 12:17

Pietervs schreef op zaterdag 16 augustus 2014 @ 09:12:
Een wolkje en je bent 90% van je productie kwijt? Moet heerlijk zijn om zo ongehinderd door enige kennis van zaken door het leven te kunnen stappen. Ignorance is bliss, niet waar?
Wellicht overdreven; maar het blijft dat zonnepanelen een enorme last kunnen werpen op distributienetwerken. Onthoud even dat alles berekend is op traditionele opwekking -> verbruikers, qua dimensionering, traject, etc. Ja, dit kan anders, en ja, die verandering vindt reeds plaats. Vergeet echter niet om ook die kosten (en de tijd die ervoor benodigd is) mee te nemen in berekeningen.

Toch is de situatie niet uniek voor BelgiŽ; ook Duitsland heeft te maken gehad met een snelle terugtrekking uit kernenergie, en flink moeten investeren in andere oplossingen.

Door Tweakers user larsg, zaterdag 16 augustus 2014 12:35

Wolken bewegen in formaties en vaak voer een groot oppervlak, bijvoorbeeld als zo'n systeem zich beweegt over het land krijg je overal een soort van aan/uit reacties. De vraag is naar waar de som convergeert? Is dat een constante of heb je pieken/dalen? Conclusie vertrouw er niet op. Daarbij is het geen punt in mijn stelling, ik heb het over lange termijn bevoorrading. Als het een dag regent doen die zonnepanelen ook bijna niks hoor en dan moet je stroom van elders komen!

Je bent zowel anti-kern als anti-fossiel, ik ook, ik heb ze ook liever niet. In mijn blog maak ik de overwegingen welke beter is in mijn mening, als je die argumenten meeneemt, reageer ik daar graag op.

Door Tweakers user Enai, zaterdag 16 augustus 2014 13:58

larsg schreef op vrijdag 15 augustus 2014 @ 23:32:
[...]
Daarbij zou ik niet vertrouwen op iets dat je uit Rusland haalt... Je wilt zoveel mogelijk energie onafhankelijk zijn.
*aluhoedmoment*
Ik zou niet op Rusland vertrouwen omdat we in de penarie zitten doordat iemand Doel 4 naar de knoppen geholpen heeft.

Door Tweakers user larsg, zaterdag 16 augustus 2014 14:22

Enai schreef op zaterdag 16 augustus 2014 @ 13:58:
[...]


*aluhoedmoment*
Ik zou niet op Rusland vertrouwen omdat we in de penarie zitten doordat iemand Doel 4 naar de knoppen geholpen heeft.
Niks alu hoed

De hele reden dat europa kerncentrales heeft gebouwd is iets met de naam de oliecrisis 1 en 2? Wil je nog zoiets meemaken? Daaruit hebben we geleerd energie onafhankelijk te worden, wat we nu dus niet zijn. Sinds die muur viel is het niks als ruzie geweest tussen Rusland en Oekraine over die gaspijplijding (ja die loop daar)

Door Tweakers user Derby, zaterdag 16 augustus 2014 17:48

AndriesLouw schreef op zaterdag 16 augustus 2014 @ 12:17:
[...]

Wellicht overdreven; maar het blijft dat zonnepanelen een enorme last kunnen werpen op distributienetwerken. Onthoud even dat alles berekend is op traditionele opwekking -> verbruikers, qua dimensionering, traject, etc. Ja, dit kan anders, en ja, die verandering vindt reeds plaats. Vergeet echter niet om ook die kosten (en de tijd die ervoor benodigd is) mee te nemen in berekeningen.
Toch is het niet zo dat als ik een 10 kW aansluiting wil voor mijn nieuwe kookplaat dat er een mannetje komt om iets in het verdeelstation verder op in de straat te veranderen. Men ( de elektriciteits beheerder ) wacht tot het mis gaat. Dus de decentrale opwek van energie kan dus ook makkelijk opgevangen worden in het huidige netwerk.

Door Tweakers user larsg, zaterdag 16 augustus 2014 18:51

Derby schreef op zaterdag 16 augustus 2014 @ 17:48:
[...]


Toch is het niet zo dat als ik een 10 kW aansluiting wil voor mijn nieuwe kookplaat dat er een mannetje komt om iets in het verdeelstation verder op in de straat te veranderen. Men ( de elektriciteits beheerder ) wacht tot het mis gaat. Dus de decentrale opwek van energie kan dus ook makkelijk opgevangen worden in het huidige netwerk.
Sorry maar dat is echt niet waar, tenminste niet in BE.
Er hangt of ligt een kabel in de straat en daar zit je op, die kabel is gewoon afgezekerd op wat die aankan in het trafohuis. Als jij voor een fornuis of andere speeltjes extra vermogen wilt dan kan je dit aanvragen bij de netbeheerder. Dit resulteert in of een upgrade of in een weigering omdat er geen vermogen is. Die weigering gaat gepaard met een offerte voor een extra kabel, dan veranderd er wel iets in het trafohuis.

Het huidige netwerk is ontworpen in een top-down configuratie, dat zie je ook terug. In wijken met veel zonnepanelen krijgen we soms voltage peaks waardoor omvormers zichzelf afsluiten. Het transmissie net daarnaast ondervind ook last.

Door Tweakers user WhiteDog, zaterdag 16 augustus 2014 20:40

*mompelt iets met Europa*

Bij ons wil men geen nieuwe kerncentrales bijbouwen terwijl er in NL, FR en DE vlak over de grens gewoon al staan. Ik ga er ook vanuit de we wat extra stroom kunnen aankopen in een buurland deze winter. Al begrijp ik ook dat de transportcapaciteit niet oneindig is.

Ik kan een paar blackouts eigenlijk alleen maar toejuichen. We overleven het allemaal wel, maar het zou iedereen is goed wakker schudden en de regering is wat moedige beslissingen laten nemen..

Door gd, zaterdag 16 augustus 2014 20:48

Als men voldoende elektriciteit wil aankomende winter zal men slechts de keuze kunnen maken uit 2 zaken:

* Gesloten gascentrales terug laten opstarten. Moet kunnen in enkele maanden
* Dure elektriciteit kopen van onze buurlanden op de piekmomenten

Groene energie is mooi maar niet betrouwbaar als vaste energiebron en kans alsdus maar beperkt in verhouding gebruikt worden.


Door Tweakers user wibra, zaterdag 16 augustus 2014 23:01

Slechts als opbouwende kritiek bedoeld: ik ben halverwege je betoog gestopt met lezen vanwege je schrijfstijl:
Voor de leek energie behoefte en vraag moeten gelijk zijn
bovenstaande is onleesbaar zonder drie keer te herlezen wat je nu eigenlijk bedoelde, namelijk iets in de trant van:
Voor de leek: energie-behoefte en -vraag moeten gelijk zijn

Door Tweakers user Pietervs, zaterdag 16 augustus 2014 23:39

larsg schreef op zaterdag 16 augustus 2014 @ 10:58:
[...]


Dit is uit eigen ervaring. Ik heb zelf zonnepanelen liggen, en die monitor ik geregeld.
Als er een wolkje voor de zon komt zie je zo 90% van je productie weggaan. Dit is ongeveer een gemiddelde, slechts om een indicatie te geven, het kan ook 100% of 50% zijn. Toegegeven dit is lokaal, maar over iets triviaal als dit gaan we toch niet discuteren?
Dan moet je nog maar eens de aansluitingen nalopen. Of kijken of er zaken anders aangesloten kunnen/moeten worden, want bij mijn zonnepanelen (zowel in dit huis als in mijn vorige huis) daalde de productie echt niet met 90% bij 1 wolkje. Dat heb ik ook van geen enkele andere eigenaar van zonnepanelen gehoord, en ik ken er nogal wat.

Door Tweakers user MorosMyrddin, zondag 17 augustus 2014 08:49

Het grootste probleem is dat het produceren van elektriciteit niets op brengt. ik spreek uit ervaring. enkel de hele grote (zoals kerncentrales) komen uit de kosten.
een goed jaar geleden zijn er verschillende groene en of gas centrales gesloten met een redelijk capaciteit gewoon weg om dat ze er niets aan verdienen en zelfs verlies draaien.

Wij consument betalen teveel aan elektriciteit maar als je goed je factuur bekijkt is meer dan 50% taksen en net vergoeding niet verwonderlijk dat dit komt uit een monopolie (infrax/eandis).

een groot deel van ons elektriciteit komt ook uit het buitenland (nederland, frankrijk en duidsland) er word zelfs gewekt om over heel europa elektriciteit te kopen en verkopen. wat terug een val van de prijs zal geven.

om complot theorieŽn toch wat te helpen, "het zou me niet verwonderen dat doel 4 met een ander doel is stil gelegd, BelgiŽ wil af van kern energie maar nu word er toch mooi aangetoond dat dit niet kan, zoiets is ook al gebeurd in de groene sector om de lage prijs aan te vechten"

Door Tweakers user jorispat, zondag 17 augustus 2014 09:33

Volgens mijn bescheide mening is een complot niet uitgesloten .

Er zijn hooggeplaatste politiekers die dure stroom niet erg zullen vinden al is het maar om Electrawinds in leven te houden .

Nu de groene uit de regering zijn is het wel hoogtijd voor een discussie over nieuwe hypermoderne kerncentrales we hebben immers de know how als je ziet dat elke economische grootmacht kerncentrales gaat bijbouwen zijn wij dan niet de idioten ? Dure stroom is 1 van de redenen dat onze industrie niet kan opboksen tov de buurlanden doe daar dan iets aan ...

Door Tweakers user Dreeke fixed, zondag 17 augustus 2014 10:31

In het Technisch weekblad hebben ze het deze keer over accu's en peak shaving.

http://www.heijmans.nl/nl...uin-hoog-dalem-van-start/

Ze gaan dan 2kWh accu's laden en gebruiken als deze vol zijn voor b.v. de vaatwasser.
Dit is natuurlijk geen korte termijn oplossing, maar iemand die een dak met zonnepanelen heeft kan natuurlijk wel wat accu's plaatsen en als deze vol zijn de wasmachine of vaatwasser aan zetten.

Door Tweakers user jurgen1982820, zondag 17 augustus 2014 11:38

Hier in Nederland staan vrijwel alle centrales stil omdat het goedkoper is om stroom uit het buitenland te halen. Is dit iets wat in BelgiŽ niet gebeurd?

Door Freg, zondag 17 augustus 2014 11:49

Je noemt hier wind- en zenne - energie expliciet niet betrouwbaar. Als ik nu echter zie dat er al drie kernreactoren stilliggen omwille van diverse technische problemen, dan durf ik te zeggen dat kernenergie dat zeker ook niet is. Voor mij is het duidelijk dat BelgiŽ in het verleden teveel heeft ingezet op deze specifieke energiebron, en niet voldoende heeft gediversifieerd. Nu concluderen dat we nog meer op kernenergie moeten inzetten, lijkt me dan ook waanzin, gezien de problemen die er nu al zijn en de verwachting dat het alleen maar erger kan worden aangezien de kerncentrales de levensduur waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren, al hebben overschreden.

Door Tweakers user larsg, zondag 17 augustus 2014 14:14

Pietervs schreef op zaterdag 16 augustus 2014 @ 23:39:
[...]

Dan moet je nog maar eens de aansluitingen nalopen. Of kijken of er zaken anders aangesloten kunnen/moeten worden, want bij mijn zonnepanelen (zowel in dit huis als in mijn vorige huis) daalde de productie echt niet met 90% bij 1 wolkje. Dat heb ik ook van geen enkele andere eigenaar van zonnepanelen gehoord, en ik ken er nogal wat.
Bekijk deze output eens.

@ MorosMyrddin
Je hebt 100% gelijk, in mijn situatie gaat meer dan 50% naar de netbeheerder!
Voor die reactor, ik vrees dat dit helaas ook zo is. Gisteren op het nieuws gehoord dat in oktober ook nog een reactor in Tihange voor onderhoud eruit wordt gehaald (1GW).

@ Dreeke fixed
Peak shaving en batterijen, inderdaad, ik ga hier binnenkort nog een blog over schrijven. Het is een goed idee maar een oplossing.

@ Freg
Er vallen nu een paar zaken samen dat is toeval, de geschiedenis heeft duidelijk uitgewezen dat kernenergie betrouwbaar is.

Door Tweakers user VictordeHolland, zondag 17 augustus 2014 14:42

Interessante ontwikkelingen op de Europese energiemarkt. Nederland krijgt voor een prikkie gesubsidieerde groene stroom uit Duitsland, waardoor de Nederlandse centrales stil staan.

Nederland heeft pas nog een nieuwe 'efficiŽnte' kolencentrale gebouwd op de Maasvlakte, waar miljoenen euro's aan subsidies naar zijn gegaan. Nederland heeft gas in Groningen, maar kiezen ervoor om kolen uit Amerika te kopen en die te stoken. Lekker bezig zeg ik.

Door Tweakers user Enai, zondag 17 augustus 2014 17:40

Freg schreef op zondag 17 augustus 2014 @ 11:49:
Je noemt hier wind- en zenne - energie expliciet niet betrouwbaar. Als ik nu echter zie dat er al drie kernreactoren stilliggen omwille van diverse technische problemen, dan durf ik te zeggen dat kernenergie dat zeker ook niet is. Voor mij is het duidelijk dat BelgiŽ in het verleden teveel heeft ingezet op deze specifieke energiebron, en niet voldoende heeft gediversifieerd. Nu concluderen dat we nog meer op kernenergie moeten inzetten, lijkt me dan ook waanzin, gezien de problemen die er nu al zijn en de verwachting dat het alleen maar erger kan worden aangezien de kerncentrales de levensduur waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren, al hebben overschreden.
Het is de schuld van kernenergie dat men een centrale saboteert?

Het is de schuld van kernenergie dat de verouderde centrales (met dank aan de groenen) nog steeds moeten doordraaien in plaats van dat we splinternieuwe en veel betere centrales kunnen bouwen?

Door Tweakers user Rizendoekie, dinsdag 19 augustus 2014 10:23

VictordeHolland schreef op zondag 17 augustus 2014 @ 14:42:
Interessante ontwikkelingen op de Europese energiemarkt. Nederland krijgt voor een prikkie gesubsidieerde groene stroom uit Duitsland, waardoor de Nederlandse centrales stil staan.

Nederland heeft pas nog een nieuwe 'efficiŽnte' kolencentrale gebouwd op de Maasvlakte, waar miljoenen euro's aan subsidies naar zijn gegaan. Nederland heeft gas in Groningen, maar kiezen ervoor om kolen uit Amerika te kopen en die te stoken. Lekker bezig zeg ik.
Idd, de Claus centrale ligt stil na een revisie van +1miljard euro omdat stroom te goedkoop is geworden.
En zover ik weet produceert de Amer centrale nog alleen maar stoom voor stadsverwarming, geen stroom meer voor het net.

Door Tweakers user analog_, dinsdag 19 augustus 2014 19:42

Mijn straat in Antw-Zuid lag er deze zomer al twee keer uit vanwege tekort aan distrib. Gelukkig draai ik alles op overgedimensioneerde UPS.

Door xavier, maandag 25 augustus 2014 15:28

Decentrale opwekking: heb een vraag - hoe zit het met de decentrale opwekking in Belgie (en Nederland). Ben bezig een 'essay' aan het schrjven over entrepreneurship in Belgie en Nederland omtrent decentrale opwekking en de mogelijkheden voor de toekomst. Zoek info omtrent:
- met huidg beleid wat zijn opportuniteiten
- wie zijn de grote spelers in decentrale opwekking
- gaan we een complete energielandschap krijgen met meer en meer decentrale productie
- zijn de industriele sites al klaar voor dit of is dit pas het begin.

PS. kijk maar op vlak van kleine tot middelgrote bedrijven

Alvast bedankt ...
Xavier

Door Tweakers user larsg, maandag 25 augustus 2014 21:24

xavier schreef op maandag 25 augustus 2014 @ 15:28:
Decentrale opwekking: heb een vraag - hoe zit het met de decentrale opwekking in Belgie (en Nederland). Ben bezig een 'essay' aan het schrjven over entrepreneurship in Belgie en Nederland omtrent decentrale opwekking en de mogelijkheden voor de toekomst. Zoek info omtrent:
- met huidg beleid wat zijn opportuniteiten
- wie zijn de grote spelers in decentrale opwekking
- gaan we een complete energielandschap krijgen met meer en meer decentrale productie
- zijn de industriele sites al klaar voor dit of is dit pas het begin.

PS. kijk maar op vlak van kleine tot middelgrote bedrijven

Alvast bedankt ...
Xavier
Hey, ik kan alleen reageren voor mijn bescheiden ervaring in BelgiŽ.

Voor consumenten is er heel lang een enorme subsidie geweest voor het feed-in tarrif van zonnepanelen (450 ŗ 90 § per MWh). Dat heeft voor een enorme groei veroorzaakt op de markt. Dat was jaren lang hier een booming business. Bij veel gezinnen zie je dan ook hele daken vol gemaximaliseerd. Installaties van 10 KWp zijn hier niet ongewoon, dat is tevens het "legale maximum". Zoals ik zei ligt er ongeveer 2,3 GWP, op zonnige dagen ruim ~35% van het verbruik in het hele land.
Deze subsidies zijn ondertussen afgeschaft, kostte teveel geld (en terecht). Op energetisch vlak ligt voor consumenten de markt nu op zonneboilers.

Voor bedrijven was dezelfde regeling actief, deze hebben er dan ook massaal van geprofiteerd. Ik ben al in vele magazijnen geweest waar je op een gegeven moment een hele muur (100m x 10 meter) aan SMA omvormers tegenkomt... Bekijk maar een willekeurig industrie terrein van ons landje, vooral in de haven van Antwerpen.

Dan zijn er nog de warmte kracht koppeling installaties (WKK), dit zijn grossomodo tuinskas verbouwers die een motortje hebben gezet op hun serre verwarming. Helaas zijn deze subsidies ook wat overgedimensioneert en staan er veel van die installaties het hele jaar te draaien zonder dat er planten in staan. Niet zo energie vriendelijk dus. Maar ze hebben wel een grote decentrale opwek.

Verder kan je windmolens nog bekijken als decentraal, ik geloof dat er daar een 300 doorheen het land staan, en nog een hoop op zee.

Voor je vragen:
1) Zie mijn tekst
2) Grote spelers, het is redelijk goed verdeelt, enkel sommige grote bedrijven (katoen natie) die veel solar bezitten.
3) Dat is iets dat je moet je beslissen in jou artikel :+
4) Het net is niet altijd klaar, de netbeheerders houden niet zo van het decentrale opwek verhaal. Soms worden installaties geweigerd omdat er geen capaciteit is of in straten met veel zonnepanelen gaat het voltage richting de 260.

Door frank, maandag 27 oktober 2014 17:01

interessant artikel. Opwekken uit bio massa lijkt me toch het verstandigst. Ama waar gaat de wereld heen:(

Door Rijneker, maandag 27 oktober 2014 17:45

Ik denk dat ook Belgie op zeer korte termijn gaat overstappen op energie uit Duitsland. Echter vanwege de boycot acties van Rusland lijkt ook Duitsland gevoelig te zijn voor veranderingen in de energie ( en dus ook gas ) markt.

Voor Nederland en Belgie staan zover ik weet geen nieuwe centrales in de agenda en gaat alles over op groene, wind energie etc...
Gaat niet zo slecht hoor Frank.

Gr

Reageren is niet meer mogelijk