Let's start drilling #3 - 3..2..1 test! (deel 1)

Door larsg op maandag 6 juni 2016 17:45 - Reacties (13)
Categorie: Let's start drilling!, Views: 5.059

I hate mondays doesn't apply to me!
Het is maandag 6-6-16, stralend blauwe hemel, 27 graden in de schaduw en ik mag met water spelen! Ik zit hier heerlijk achter mijn pc terwijl mijn waterboor zich de grond inwerkt, de airco mij lekker op 22 graad houdt en mijn pc op het ene scherm een aflevering suits toont en op het andere een webcam van mijn drillrig, allemaal aangedreven door mijn zonnepanelen die een ruime overschot het net op dumpen. Ik heb nog enorm veel om over te schrijven maar dit specifieke onderwerp leek mij het leukste. Voor dit onderwerp schakelen we ook even over van theorie naar praktijk. Het is nog in volle ontwikkeling en ik schrijf bevindingen die minuten oud zijn.

Voor ik dit project kan starten moet ik eerst kijken hoe viabel dat het project is. Vorige blog keken we naar de financiŽle haalbaarheid nu kijken we naar de praktische haalbaarheid. Die haalbaarheid zit verstopt in de grond. Het is daarmee nodig om een testgat te boren. Dit testgat zal dienen om de bodemlagen in kaart te brengen en de status van de watertafel te controleren ook als de volledige installatie in bedrijf is.

Mijn testgat boor ik met een stel PVC buizen met een diameter van 50 mm. In mijn huidige planning gaat het gat breder zijn, een 80 mm. Ik boor zelf in een een omhulsel ook wel de "wellcasing" genaamd bij onze Engelse vrienden. Dit boren doe ik uiteraard met de grondstof waar we naar zoeken, water! Meerbepaald water onder druk en in grote getale! Het idee is dat ik met een pomp water door een buis stuw, dit water komt met grond terug naar boven, tenminste dat is de bedoeling.

Het systeem recycled het water in een reservoir en pompt het vervolgens terug de grond in. Het water stroomt uit een andere pvc buis in de kruiwagen. Tevens bezinkt alle aarde in de kruiwagen zodat ik makkelijk kan controleren in wat voor grond ik zit te boren.

testboring-1
Op deze foto zien jullie een vroege versie van de installatie. Via de slang stuw ik constant water de put in dat met de weggeblazen aarde terug naar boven komt via de oranje rioolbuis.

testboring-2
Het hele systeem in operatie, het water wordt zeer snel bruin/aarde kleurig.

testboring-3
Een close-up van de pomp en het reservoir, om de 20 minuten ververs ik het hele goedje afhankelijk van de gewonnen diepte. Als je veel diepte wint ligt er ook veel geŽrodeerd zand in het reservoir. Ik merkte na 10 minuten door zand boren al heel veel 20 liter zand, dat was ook ongeveer 1 meter boring.

Ik zit momenteel op een diepte van 4 meter, de helft van waar ik wil raken. Tot nu toe ben ik vooral een zandbodem tegengekomen. Helaas ligt er een zeer vervelende kleibodem 4 meter onder mij. Daar moet ik zeker zien door te raken anders heeft het project weinig nut, het is zeer waarschijnlijk dat er onder de kleilaag een waterdragende zandgrond zit. Ik had een rapport gevonden van de geologische dienst BelgiŽ die op een luttele 100 m van mijn put zelf een boring van 62m hebben uitgevoerd en daarbij de resultaten hier staan. Dit rapport verklaart dat op mijn diepte enkel zand zou moeten zitten maar dat er op 7m diepte veel klei zou zitten. Ik heb geen reden om te geloven dat het bij mij anders zou kunnen zijn maar elke meter kan natuurlijk anders zijn! Als mijn bodem hetzelfde is als die boring verderop zou ik zelf tot 7m gaan omdat het water waarschijnlijk rust op die kleilaag.

testboring-4
De kleilaag waar ik nu mee worstel heeft zelfs mijn hele boor verstopt! 1 Meter buis zat helemaal vol!


Een paar dingen die ik nu al geleerd heb:
- Mijn armzalige dompelpompje dat slechts 8,4 m≥/u verzet en 0,7 bar produceert heeft grote moeite met alles dat geen zand is. Vooral het gebrek aan druk in een latere editie zal ik dus een dikkere pomp moeten gebruiken.
- Ik zit te twijfelen om mijn 2e put, diegene die water moet gaan produceren met een metalen handboor te doen. Als deze kleilaag tegensteekt en een sterkere pomp doet het em niet, zal dat mijn enige alternatief zijn, bovendien moet mijn gat breder worden.
- Zand is gevaarlijk maar makkelijk, je vliegt erdoor, je ziet de buis gewoon zakken onder zijn eigen massa, echter stort het wel makkelijk in.

In een deel 2 hoop ik jullie te kunnen rapporteren dat ik een betere diepte heb gehaald!
Hieronder de grondlagen die ik heb aangetroffen:
PROEFBORING DIEPTE RESULTATEN

Diepte type laag boorsnelheid/nota
0,0 M xxx maaiveld
0,5 M zwarte topsoil manueel gegraven
1,0 klei geel/groen manueel gegraven/geboord
1,5 grof licht zand geboord (snel resultaat)
3,0 fijn donker zand geboord (snel resultaat)
3,5 zwarte leem geboord (traag resultaat)
4,0 zwarte leem geboord (traag resultaat)De blogreeks:
Categorie "Let's start drilling"
Deel 1: Proloog
Deel 2: de FinanciŽn
Deel 3: 1..2..3 test! (deel 1)
Deel 4: Plot twist!

Volgende: Let's start drilling #4 - Plot twist! 06-'16 Let's start drilling #4 - Plot twist!
Volgende: Let's start drilling #2 - De financiŽn 05-'16 Let's start drilling #2 - De financiŽn

Reacties


Door Tweakers user hcQd, maandag 6 juni 2016 18:06

We zien geen foto's, want: “Deze foto staat in een map die beveiligd is met een wachtwoord; ga naar de fotoalbum-map om het wachtwoord in te voeren.”

Door Tweakers user larsg, maandag 6 juni 2016 18:27

hcQd schreef op maandag 06 juni 2016 @ 18:06:
We zien geen foto's, want: “Deze foto staat in een map die beveiligd is met een wachtwoord; ga naar de fotoalbum-map om het wachtwoord in te voeren.”
Oeps! Kun je ze nu zien?

Door Tweakers user Damic, maandag 6 juni 2016 18:33

Je zou een hogedrukreiniger met rior kunnen proberen maar dan kun je geen water hergebruiken, als je regen tonnen hebt kun je daar wel mee werken maar zet er een filter voor ;)

[Reactie gewijzigd op maandag 6 juni 2016 18:34]


Door Tweakers user anti-rsca, maandag 6 juni 2016 22:09

Wow, deze blijf ik volgen! Tot welke diepte plan je te gaan?


Door Tweakers user larsg, maandag 6 juni 2016 23:10

anti-rsca schreef op maandag 06 juni 2016 @ 22:09:
Wow, deze blijf ik volgen! Tot welke diepte plan je te gaan?
Ik hoop tot 7 ŗ 8 meter te gaan in mijn volgende boring. Met deze boring zou ik graag de 5ŗ6 meter willen aantikken. De reden dat ik met de 2e boring tot die diepte wil gaan is omdat dat ongeveer de maximum oppomp hoogte is van een pomp. Voor de proefboring volstaat een kleinere diepte omdat ik er toch enkel het grondwaterpeil mee wil controleren.

Door Tweakers user boombes, dinsdag 7 juni 2016 11:55

Zťťr cool dit, ik ben offertes aan het vragen om dit te laten doen in mijn tuin. Zelf doen is natuurlijk leuker en spelen met water was als kind al leuk. Alleen als ik zie dat ik al een pomp en pvc moet gaan kopen dan is het de kosten voor de arbeid niet meer waard.

Zal dit blog blijven volgen, hoog praktische tweaker gehalte.

Door Tweakers user -Niels-, dinsdag 7 juni 2016 12:07

edit; nevermind, lees verkeerd

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 juni 2016 12:08]


Door Tweakers user Kliko, dinsdag 7 juni 2016 12:18

Stel je hebt een paar onwetende buren:
Die denken dan: Wtf is HIJ nou weer aan het doen?? :)
Haha

En dan gewoon vertellen dat je naar goud en diamanten aan t zoeken bent. 8-) :Y)

Door Tweakers user Whazaer, dinsdag 7 juni 2016 14:20

Vorig jaar hebben ze bij ons 2 gaten geboord, 30 en 24 meter. Hangen 2 pompen onderin, op respectievelijk 15 en 10 meter diepte.
De eerste pompt zo'n 30-40 kuub per uur, de tweede zal rond de 20-30 zitten.
Kost wat, heb je wat.

Voor het boren werd ook eerst een gat gegraven, waarin water werd gepompt om mee te boren. Aan dit water werd volgens mij aardappelzetmeel toegevoegd, om de wand van het gat steviger te maken (eerste gat was zo'n 30-40 cm, tweede 15-20 cm)

Onderin moet je geen normale buizen, maar een aantal filterbuizen plaatsen. Het filter moet van onderen dicht zijn.
Rondom het filter zit volgens mij heel fijn zand, ik dacht drainagezand.

Aanzuigdiepte is idd zo'n 8 meter, maar volgens mij mag je filter rustig wat dieper zijn. Dan kan er meer water in lopen.

Ik heb hier nog 1 of 2 hydrofoorpompen staan, zoiets: https://www.wildkamp.nl/S...-TR6/M150-230-V_pr_790207

Pomp is niks mis mee, maar de opstelling gaf bij ons problemen (lucht in aanzuigslang, waar we niet meer bij konden, en 2x een pomp laten verzuipen (zat in een betonnen put onder de grond, is volgelopen met water))
Vorig jaar zijn deze pompen dus met vervroegd pensioen gegaan, en vervangen door dieptepompen.
Mocht je belang hebben, kan ik het eea wel eens nakijken/controleren voor je, prijs komen we vast wel uit.

Denk je ook aan de winterhardheid van je installatie? Zou jammer zijn als in de winter je leidingen en/of pomp bevriest.

Boren op de manier die jij doet hebben we in het verleden ook wel eens bij vrienden gedaan. Toe hebben we mbv een heftruck een gewicht bovenop de pvc buis geplaatst, zodat hij meer druk naar beneden heeft. Heb je uiteindelijk ook nodig, want een (van onderen gesloten) filter zal vanzelf weer gaan drijven.

Wat ook een optie is, is om een boer te zoeken met een gierketel. Hiermee kunnen ze ook water pompen, en heb je voldoende capaciteit/druk, om een gat te spuiten/boren. (volgens mij is dit een gat spuiten ipv boren?)

Beetje een rommeltje mijn verhaal, maar ik hoop dat je er wat aan hebt. Leuk project, succes!

Door Tweakers user Kaasplank, dinsdag 7 juni 2016 16:18

wat een omslachtige manier. Zoals de persoon boven mij al noemt kun je beter iemand vinden die dit als hobby doet met een giertank en een stuk buis. Dan zit je binnen enkele minuten op de 8 meter. Misschien nog wel goedkoper dan die hele kermisopstelling zoals op de foto's

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 juni 2016 16:18]


Door Tweakers user alaintje, woensdag 8 juni 2016 10:10

Sommige mensen vinden het gewoon leuk om te knutselen (in hun tuin).
Ziet er gaaf uit!

Door Morelleth, donderdag 9 juni 2016 15:05

Tja als ik de boor/injectie installaties van mijn werk gebruik kan ik ook makkelijk na 30m diep boren, maar de aanvoer is een beetje prijzig.

In principe is het helemaal zo'n slecht idee nog niet, met spuiten op diepte komen. Boringen worden meestal ook met water ondersteund juist om die reden.
Klei is alleen dusdanig compact dat wegsnijden met water lastig is.

Zie ik het goed dat je in de grote PVC buis die buis van 80mm gebruikt?
Dus injectie via 80mm, retour via de grotere? Maar de grotere gaat niet mee de diepte in?
Probleem daarbij is dat je het zand dan inderdaad makkelijk uitspoelt (en dat valt ook weer makkelijk in) maar voor je kleilaag niet genoeg druk opbouwt.
Wat je eventueel zou kunnen proberen is je injectiebuis te voorzien van een provisorisch boorkopje (beetje gelijk aan de kop van een handboor) net iets kleine dan de diameter van je grote buis en nozzles schuin naar beneden, bv door gebruik te maken van een hoge drukspuit aan het uiteinde (laat dan door je injectiebuis een leiding lopen)
Dan kan je je kleilaag voorsnijden met de waterjet en doorboren met je boorkopje en je grotere buis kan dan mee zakken zodat je boorgat ten alle tijden open blijft (en niet verstopt raakt met klei).

Je water verbruik zal dan wel fiks omhoog gaan btw.

Ter vergelijking. Op mijn werk is het met hydraulische boormachines, boorstangen van 89mm staal, boorkop van 150mm en we injecteren tijdens het boren recht naar beneden met 100 l/min ondersteund met lucht, boorgat blijft open door hydrostatische druk, retour komt makkelijke boven door de geinjecteerde lucht.

Ben benieuwd naar je resultaten en toegepaste oplossing. :)

Reageren is niet meer mogelijk