Let's start drilling #6 - D(ril) - Day

Door larsg op zondag 7 augustus 2016 15:51 - Reacties (13)
Categorie: Let's start drilling!, Views: 3.396Het filmpje zegt genoeg, de put ligt er!

Het bedrijf, even een beetje reclame maken, geodril bvba, kwam langs om mijn put te boren. Ze hebben 102 meter ondergrond verkend in een sectie van 220 millimeter. De bovenste 27 meter kreeg een stijgbuis van 125 mm als wand terwijl de onderste 70 meter er ťen kreeg van 90 mm. Onderaan zit er een filterscherm van 5 meter, dat filterscherm heeft slechts een doorsnede van 40 mm. In dat scherm zijn sneden gemaakt van een millimetertje. Dat is het deel dat al het water zal doorlaten. Dat filterscherm hoort in een zandlaag te zitten die water bevat. De ruimte langs de buis is opgevuld met klei en het boorafval om contaminaties te vermijden tussen andere boorlagen. … En dat is in een notendop wat er onlangs gebeurd is (insert smiley)

Het was een vermoeiende dag, zondag 3 juli, ik organiseerde een bbq voor 25 schoolvrienden de examens waren immers net gedaan. De volgende dag was echter van groter belang, de dag dat mijn tuin zou worden omgevormd tot een werf lijkende op die van shell. Afspraak was om 8 uur, feestje duurde tot 4 uur, de som is te weinig slaap. Logischerwijze protesteerde mijn lichaam en weerhield daarbij de decibels van mijn wekker. Rond 10 uur werd ik wakker gebeld door het boorbedrijf met de melding dat ze door omstandigheden rond 11 uur zouden komen. Gezien mijn slaaptekort zag ik geen reden voor probleem!
https://tweakers.net/ext/f/coN0NMUyFTgDBQoL9qii2dVQ/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/XKl82e5hf1D6GoHWAVBGCErO/full.jpg

Het boren zou een dag in beslag nemen en veel water kosten. Dat water is nodig om al het boorafval naar boven te laten komen. Dat water verzamelt zich dan in een bak waar het zand in kan bezinken. Toen de werklui eenmaal gearriveerd waren werd al snel elk waterkraantje in en rond mijn huis benut om deze bak aan te vullen, er moest namelijk enkele kuub’s water aangevoerd worden. Ook tijdens het boren zou een constante aanvoer van water nodig zijn om een vlotte operatie te verzekeren. In totaal hebben we 12 m≥ van het net afgenomen, ik heb nog nooit de watermeter zo hard horen tikken! Hopelijk is dat ook de laatste keer dat die meter ooit moet tikken. Daarnaast werd er nog meer water gepompt uit mijn kruipruimte waar een comfortabel laagje water stond, hoeveel hieruit gepompt is kan ik niet zeggen maar de hagedissen die mijn kelder bevolken hebben enkele centimeters zwemruimte verloren.
https://tweakers.net/ext/f/QpAkWHpLInP2580u2FAEh7F7/full.jpg

Het boren verliep met een op rupsbanden bewegend gevaarte dat opvouwbaar was en vrij snel en wendbaar zich kon verplaatsen. Compleet met een rek met meer dan 100 meter verlengbuis om de boor te kunnen verlengen en een graafmachine voor het verplaatsingswerk leek het op een volwaardige werf. Een nadeel waren de rupsbandsporen over heel de oprit, het leek wel of Rommel met zijn gepantserde brigade was langsgereden, maar dat hoort erbij.
https://tweakers.net/ext/f/M5jXpJkU3mASx3ho8C3wYfBL/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/M2twN63AWepjluqT3LsWHVtN/full.jpg

Het boren verliep zeer snel en nam nog geen 25% van de tijd in beslag. De bodem in de Kempen bestaat ook niet uit graniet maar uit zand en kleilagen. De helft van de tijd ging naar de voorbereidingen en de afbraak van het materieel. De rest ging voorts naar het inbrengen van de pvc-buis in de put die als omwalling zou dienen. Op de timelapse gaat het boren supersnel, je ziet plots n het filmpje de boor een paar keer snel op en neer gaan. Maar je mocht gemiddeld wel wachten dat er een 5 minuten nodig waren per stuk buis van 3 meter waarbij de laatste stukjes trager gingen. De eerste 30 meter werden bovendien geboord met een bredere boorkop dan de rest. Dit heeft een direct verband met de dikkere buis die de bovenste 30 meter gebruikt zou worden. Na het boren van die dikkere diameter moest de boor weer worden opgehaald om vervangen te worden voor zijn kleiner broertje voor de rest van de put.
https://tweakers.net/ext/f/ID3xDqCts9yBYxoAxW9xOURn/full.jpg

Na het boren was het tijd om de buis voorzichtig in te brengen in de put. Deze moest recht in de put gaan of er was risico op schade. De buizen werden daarom aan een touw gehangen dat gespannen was vanaf de graafmachine. Elk gedeelte buis is 5 meter lang en aan elkaar bevestigd met pvc-lijm daarom moest er voor elke stuk even gewacht worden tot de lijm droog was. Het invoeren van de buizen duurde vrij lang door de wachttijd van de lijm. Het gaf de drillers dan ook wat tijd om uit te rusten en op te ruimten. Nadat de buis was ingebracht was het eenmaal tijd om de put te testen. Dit werd gedaan door een pomp van de boorders waarbij het water werd geloosd in de sloot. Het water dat er in de eerste instantie uit kwam was het meest vuil denkbare goedje, vol met zand en klei. Het is vrij normaal dat het water overgebleven van de boring even geloosd moet worden. Nadat het water wat helderder werd, maar nog steeds wat zand bevatte, na een half uur pompen was het duidelijk dat er verder geen problemen waren en konden de werkmannen vertrekken.
https://tweakers.net/ext/f/trz0y7K92bjgJUnkSxEdV1HW/full.jpg

We lieten na het vertrek geen gras groeien over de put en samen met een goede vriend die industrieel ingenieur studeert hebben we mijn pomp voorzichtig naar beneden gelaten. Een proces dat niet voor zich sprak. De 10 cm brede pomp zou comfortabel in de 12,5 cm buis zitten maar door het gewicht, brede persbuis en allerhande kabels was dat toch niet snel te organiseren. Na een halfuurtje ruste de pomp op zijn finale rustplaats, 20 meter onder de grond…
https://tweakers.net/ext/f/yYz2aJ3nGEEpPPqQEHGutfsa/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/daTxpLb9wD6HLcuqzV8CIr7L/full.jpg

Nu rest enkel, als alles blijft werken, het lozen van duizenden liters water om de bron te spoelen om alle vervuiling eruit te krijgen. En alles aan te sluiten binnenshuis. We houden u op de hoogte ;)

Volgende: Project slimme jacuzzi #1 - De proloog 04-'17 Project slimme jacuzzi #1 - De proloog
Volgende: Let's start drilling #5 - Over engineering 07-'16 Let's start drilling #5 - Over engineering

Reacties


Door Tweakers user Tazzios, zondag 7 augustus 2016 17:24

De afbeelding zijn wat 10mbit internet ontvriendelijk. Denk ook aan je landgenoten met data limiet. :+

Verder leuk project. :Y)

[Reactie gewijzigd op zondag 7 augustus 2016 17:30]


Door Tweakers user rc5proxy, zondag 7 augustus 2016 23:44

Droog zat dus je kan wat bij verdienen met bewateren van alle buur tuinen om je bron te spoelen ;)

Door Tweakers user Ramon 73, maandag 8 augustus 2016 09:56

Je schrijft dat de watermeter nooit meer zal tikken. Is je bron van drinkwaterkwaliteit dan, en hoe wordt dit bewaakt? Als er enkele km's verderop een tankwagen vervuiling loost dan komt het ongemerkt in je drinkwater terecht. Het zal wel kunnen, maar voor drinkwater zou ik toch graag vertrouwen op de bewaking van het leidingwater dat door een bedrijf geleverd wordt.

Door Tweakers user xleeuwx, maandag 8 augustus 2016 10:03

je kan inderdaad het water verkopen aan je buren waardoor je het maximale uit je put kan halen :)

Door Tweakers user Joepla, maandag 8 augustus 2016 10:22

Leuk om lezen hoe dit gedaan wordt. In NL wordt een put ook vaak "gespoten", bv. met een giertank en een dikke pomp. Er wordt dan een pijp waaruit een berg water komt, de grond in geduwd. Pijp eruit, snel complete andere pijp met filter erin en de randen opvullen met zand en grind. Dat gaat waarschijnlijk alleen als de put niet te diep is, ik ken iemand die heeft zo een ca. 12 m diepe put laten maken.

Andere kennis heeft een put waar spontaan water uitkomt, schijnt in een ver verleden gebruikt te zijn voor de plaatselijke melkboer, als koeling voor zijn producten. Het risico is, dat zo'n put niet altijd makkelijk/goed dicht te krijgen is, als je ervan af wilt :)

Overigens moet je voor een waterput in NL een vergunning aanvragen als ik me niet vergis. De vraag is of je die krijgt. En mogelijk zijn er ook allerlei regels aan verbonden, zoals een max. aantal liters per jaar en mogelijk jaarlijkse kosten.

Wat ik me afvroeg: jouw put is ca. 100 m diep (bizar eigenlijk, als je erover nadenkt), maar je pomp zit op 20 m. Betekent dat, dat het water altijd makkelijk vanzelf tot aan de pomp stroomt? Aanzuigende werking van de pomp gaat theoretisch maar tot max. 10 m.

Zelf zou ik ook graag een put maken, liefst zelf. Daar zijn allerlei methodes voor. Bv. het "pulsen". Dat schijnt in ontwikkelingslanden nog wel gedaan te worden, maar ook hier schijnen er mensen te zijn die dat doen. Kost tijd, maar weinig wateroverlast in je tuin.
Grondwater staat bij ons ca. 1 m diep, dus een pijp van een meter of 5 zou mogelijk al goed zijn...

Door Tweakers user Joepla, maandag 8 augustus 2016 10:51

@Ramon 73: Ik heb niet begrepen dat het voor drinkwater gebruikt gaat worden, maar ik kan het mis hebben natuurlijk. Als je dat wilt, zul je het (periodiek) moeten laten analyseren.

Overigens kan het zijn dat het water veel kalk en/of ijzer bevat. Dan kan problemen geven, niet alleen bij drinken, maar ook allerlei afzetting in je WC pot, roestvlekken bij terrassproeien, etc.

[Reactie gewijzigd op maandag 8 augustus 2016 10:51]


Door Tweakers user larsg, maandag 8 augustus 2016 13:44

Dat moet een labo controle nog uitwijzen :) Het water wordt wel voor alles gebruikt behalve het eigenlijke drinken, dat zal nog van de gewone waterleiding komen.
Die diepte is bewust gekozen om tot een goede waterkwaliteit te komen. Eerst speelde ik ook met het idee om een zelfgemaakte put te boren tot +/- 7 meter diepte, ik nodig je uit de eerste edities van deze blog daarop na te lezen, daar staat ook mijn keuze en gedachte gang in vermeld waarom ik voor deze grote diepte heb gekozen. De voornaamste reden was dat er in die beperkte diepte veel ijzer in de grond zit, wat je water nutteloos maakt. In BelgiŽ heb je overigens als particulier weinig last van vergunningen, enkel een kleine belasting die je straks verschuldigd bent.

Als je zelf een put handmatig wilt boren kan dat perfect, je mag mij altijd contacteren voor tips & info :)

Door Tweakers user Ramon 73, maandag 8 augustus 2016 14:09

Joepla schreef op maandag 08 augustus 2016 @ 10:51:
@Ramon 73: Ik heb niet begrepen dat het voor drinkwater gebruikt gaat worden, maar ik kan het mis hebben natuurlijk. Als je dat wilt, zul je het (periodiek) moeten laten analyseren.
In het artikel staat "Hopelijk is dat ook de laatste keer dat die meter ooit moet tikken.". Daaruit zou ik afleiden dat de bron voor alle waterverbruik gaat opdraaien.
Lasrg heeft inderdaad later bevestigd dat drinkwater idd uit de leiding komt.

Door Tweakers user boombes, maandag 8 augustus 2016 14:30

Nog steeds erg leuk om te zien. Ik ben zelf ook op zoek naar een bedrijf dat het bij mij thuis wilt doen maar 4 bedrijven aangeschreven 3x nee, doen we niet (zonder echte opgaaf van reden) en 1x geen reactie. Dus het voelt een beetje alsof mensen er niet genoeg winstmarge in zien? (btw, in zuid-limburg nederland)

[Reactie gewijzigd op maandag 8 augustus 2016 14:30]


Door Tweakers user larsg, maandag 8 augustus 2016 15:40

boombes schreef op maandag 08 augustus 2016 @ 14:30:
Nog steeds erg leuk om te zien. Ik ben zelf ook op zoek naar een bedrijf dat het bij mij thuis wilt doen maar 4 bedrijven aangeschreven 3x nee, doen we niet (zonder echte opgaaf van reden) en 1x geen reactie. Dus het voelt een beetje alsof mensen er niet genoeg winstmarge in zien? (btw, in zuid-limburg nederland)
Contacteer een paar Belgische bedrijven, mij is nooit een nee verteld :)

Door Tweakers user Joepla, dinsdag 9 augustus 2016 14:06

larsg schreef op maandag 08 augustus 2016 @ 13:44:
[...]
Die diepte is bewust gekozen om tot een goede waterkwaliteit te komen. Eerst speelde ik ook met het idee om een zelfgemaakte put te boren tot +/- 7 meter diepte, ik nodig je uit de eerste edities van deze blog daarop na te lezen, daar staat ook mijn keuze en gedachte gang in vermeld waarom ik voor deze grote diepte heb gekozen. De voornaamste reden was dat er in die beperkte diepte veel ijzer in de grond zit, wat je water nutteloos maakt. In BelgiŽ heb je overigens als particulier weinig last van vergunningen, enkel een kleine belasting die je straks verschuldigd bent.

Als je zelf een put handmatig wilt boren kan dat perfect, je mag mij altijd contacteren voor tips & info :)
Ah ja, water van grotere diepte is aanmerkelijk beter van kwaliteit. Evt. lokale vervuiling speelt daarbij ook geen rol.

Heb je eerdere blogs nu ook gelezen: zeer interessant en veel is ook erg herkenbaar! Graag neem ik een keer contact met je op over het zelf maken van een put. Ik speel al jaren met de gedachte, maar ben er nog nooit serieus aan begonnen.
Doel is om wat water voor de tuin te hebben in droge tijden (hoewel dat nu iets uit een ver verleden lijkt ;) ). Mijn oorspronkelijke plan om een dubbel watersysteem in huis aan te leggen, is helaas onrendabel. Water is in NL toch nog goedkoop, ondanks dat we het duur vinden. Daarbij is de kans groot dat het ook bij mij ijzerhoudend is, wat het gebruik nog meer beperkt.

Door Tweakers user johncheese002, dinsdag 9 augustus 2016 17:39

Maar je boort >30mtr (lees ik in de tekst) en hangt de pomp op ca. 20mtr :?
Ikke nie snappe- waarom laat je hem niet volledig zakken, des te minder (chemische) verontreiniging je aantreft uiteindelijk?

(Totdat je op aardgas stuit natuurlijk...)

Door Tweakers user larsg, dinsdag 9 augustus 2016 18:05

Je mag mij altijd contacteren via PM op tweakers en dan wil ik je gerust mijn e-mailadres geven om je verder te helpen :) Bij grote dieptes heb je inderdaad geen last van lokale mestduming door boeren en rare stoffen die door de regen of mens de grond in geraken. Het gewone grondwater dat je op enkele meters diepte tegenkomt zit dan ook vol met meststoffen en soms ijzerhoudend. Dat is handig voor je tuin te besproeien, dan is je tuin ook meteen bemest :+

Voor het ijzer moet je wel oppassen, maar kijk is in een lokale sloot, ligt daar ijzer op de bodem = probleem!
johncheese002 schreef op dinsdag 09 augustus 2016 @ 17:39:
Maar je boort >30mtr (lees ik in de tekst) en hangt de pomp op ca. 20mtr :?
Ikke nie snappe- waarom laat je hem niet volledig zakken, des te minder (chemische) verontreiniging je aantreft uiteindelijk?

(Totdat je op aardgas stuit natuurlijk...)
Je krijgt enkel water binnen waar de opening van je boorput ligt, bij mij zijn dat de onderste 5 meter, ik krijg dus geen water van lagen op 50 meter diepte ofzo. Ik moet ook niet de volledige afstand pompen (dat zou veel stroom kosten). Door de druk op die aardlaag komt het water vanzelf tot een hoogte van ongeveer -5 meter.

Aardgas ben ik (helaas) nog niet tegengekomen ;)

Reageren is niet meer mogelijk