Een blog over de planning - uitvoering - exploitatie van mijn waterput!

Let's start drilling #6 - D(ril) - Day

Door larsg op zondag 7 augustus 2016 15:51 - Reacties (13)
Categorie: Let's start drilling!, Views: 3.158Het filmpje zegt genoeg, de put ligt er!

Het bedrijf, even een beetje reclame maken, geodril bvba, kwam langs om mijn put te boren. Ze hebben 102 meter ondergrond verkend in een sectie van 220 millimeter. De bovenste 27 meter kreeg een stijgbuis van 125 mm als wand terwijl de onderste 70 meter er ťen kreeg van 90 mm. Onderaan zit er een filterscherm van 5 meter, dat filterscherm heeft slechts een doorsnede van 40 mm. In dat scherm zijn sneden gemaakt van een millimetertje. Dat is het deel dat al het water zal doorlaten. Dat filterscherm hoort in een zandlaag te zitten die water bevat. De ruimte langs de buis is opgevuld met klei en het boorafval om contaminaties te vermijden tussen andere boorlagen. … En dat is in een notendop wat er onlangs gebeurd is (insert smiley)

Het was een vermoeiende dag, zondag 3 juli, ik organiseerde een bbq voor 25 schoolvrienden de examens waren immers net gedaan. De volgende dag was echter van groter belang, de dag dat mijn tuin zou worden omgevormd tot een werf lijkende op die van shell. Afspraak was om 8 uur, feestje duurde tot 4 uur, de som is te weinig slaap. Logischerwijze protesteerde mijn lichaam en weerhield daarbij de decibels van mijn wekker. Rond 10 uur werd ik wakker gebeld door het boorbedrijf met de melding dat ze door omstandigheden rond 11 uur zouden komen. Gezien mijn slaaptekort zag ik geen reden voor probleem!
https://tweakers.net/ext/f/coN0NMUyFTgDBQoL9qii2dVQ/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/XKl82e5hf1D6GoHWAVBGCErO/full.jpg

Het boren zou een dag in beslag nemen en veel water kosten. Dat water is nodig om al het boorafval naar boven te laten komen. Dat water verzamelt zich dan in een bak waar het zand in kan bezinken. Toen de werklui eenmaal gearriveerd waren werd al snel elk waterkraantje in en rond mijn huis benut om deze bak aan te vullen, er moest namelijk enkele kuub’s water aangevoerd worden. Ook tijdens het boren zou een constante aanvoer van water nodig zijn om een vlotte operatie te verzekeren. In totaal hebben we 12 m≥ van het net afgenomen, ik heb nog nooit de watermeter zo hard horen tikken! Hopelijk is dat ook de laatste keer dat die meter ooit moet tikken. Daarnaast werd er nog meer water gepompt uit mijn kruipruimte waar een comfortabel laagje water stond, hoeveel hieruit gepompt is kan ik niet zeggen maar de hagedissen die mijn kelder bevolken hebben enkele centimeters zwemruimte verloren.
https://tweakers.net/ext/f/QpAkWHpLInP2580u2FAEh7F7/full.jpg

Het boren verliep met een op rupsbanden bewegend gevaarte dat opvouwbaar was en vrij snel en wendbaar zich kon verplaatsen. Compleet met een rek met meer dan 100 meter verlengbuis om de boor te kunnen verlengen en een graafmachine voor het verplaatsingswerk leek het op een volwaardige werf. Een nadeel waren de rupsbandsporen over heel de oprit, het leek wel of Rommel met zijn gepantserde brigade was langsgereden, maar dat hoort erbij.
https://tweakers.net/ext/f/M5jXpJkU3mASx3ho8C3wYfBL/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/M2twN63AWepjluqT3LsWHVtN/full.jpg

Het boren verliep zeer snel en nam nog geen 25% van de tijd in beslag. De bodem in de Kempen bestaat ook niet uit graniet maar uit zand en kleilagen. De helft van de tijd ging naar de voorbereidingen en de afbraak van het materieel. De rest ging voorts naar het inbrengen van de pvc-buis in de put die als omwalling zou dienen. Op de timelapse gaat het boren supersnel, je ziet plots n het filmpje de boor een paar keer snel op en neer gaan. Maar je mocht gemiddeld wel wachten dat er een 5 minuten nodig waren per stuk buis van 3 meter waarbij de laatste stukjes trager gingen. De eerste 30 meter werden bovendien geboord met een bredere boorkop dan de rest. Dit heeft een direct verband met de dikkere buis die de bovenste 30 meter gebruikt zou worden. Na het boren van die dikkere diameter moest de boor weer worden opgehaald om vervangen te worden voor zijn kleiner broertje voor de rest van de put.
https://tweakers.net/ext/f/ID3xDqCts9yBYxoAxW9xOURn/full.jpg

Na het boren was het tijd om de buis voorzichtig in te brengen in de put. Deze moest recht in de put gaan of er was risico op schade. De buizen werden daarom aan een touw gehangen dat gespannen was vanaf de graafmachine. Elk gedeelte buis is 5 meter lang en aan elkaar bevestigd met pvc-lijm daarom moest er voor elke stuk even gewacht worden tot de lijm droog was. Het invoeren van de buizen duurde vrij lang door de wachttijd van de lijm. Het gaf de drillers dan ook wat tijd om uit te rusten en op te ruimten. Nadat de buis was ingebracht was het eenmaal tijd om de put te testen. Dit werd gedaan door een pomp van de boorders waarbij het water werd geloosd in de sloot. Het water dat er in de eerste instantie uit kwam was het meest vuil denkbare goedje, vol met zand en klei. Het is vrij normaal dat het water overgebleven van de boring even geloosd moet worden. Nadat het water wat helderder werd, maar nog steeds wat zand bevatte, na een half uur pompen was het duidelijk dat er verder geen problemen waren en konden de werkmannen vertrekken.
https://tweakers.net/ext/f/trz0y7K92bjgJUnkSxEdV1HW/full.jpg

We lieten na het vertrek geen gras groeien over de put en samen met een goede vriend die industrieel ingenieur studeert hebben we mijn pomp voorzichtig naar beneden gelaten. Een proces dat niet voor zich sprak. De 10 cm brede pomp zou comfortabel in de 12,5 cm buis zitten maar door het gewicht, brede persbuis en allerhande kabels was dat toch niet snel te organiseren. Na een halfuurtje ruste de pomp op zijn finale rustplaats, 20 meter onder de grond…
https://tweakers.net/ext/f/yYz2aJ3nGEEpPPqQEHGutfsa/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/daTxpLb9wD6HLcuqzV8CIr7L/full.jpg

Nu rest enkel, als alles blijft werken, het lozen van duizenden liters water om de bron te spoelen om alle vervuiling eruit te krijgen. En alles aan te sluiten binnenshuis. We houden u op de hoogte ;)

Let's start drilling #5 - Over engineering

Door larsg op zondag 17 juli 2016 16:00 - Reacties (6)
Categorie: Let's start drilling!, Views: 3.257

Het is tijd om het concept over engineering kracht bij te zetten. }>

De term kan eigenlijk verschillende betekenissen hebben. Veel ingenieurs van tegenwoordig sluiten zich af van over engineering en volgen de stroming "value engineering". Pas "Whats in the name?" toe en je komt op de betekenis achter de 2 stromingen in de ingenieurswereld. Je had waarschijnlijk al door dat ik voorstander ben over engineering. Dit is eigenlijk wel hoe ingenieurs origineel dachten, het geeft robuustheid en aanpasbaarheid aan een ontwerp. Kijk naar de piramides of de Eiffeltoren, deze zijn allen gebouwd met sterkte op overschot en dat zorgt er rechtstreeks voor dat ze tot op de dag van vandaag nog centraal staan in verschillende skylines. Ik wil value engineering ook niet degraderen tot een vergelijking met een Chinese balpen die na 5 keer gebruik de geest geeft maar het beperkt je mogelijkheden voor een goedkopere prijs.

De reden dat ik mij achter een wat robuuster onderwerp schaar is omdat mijn ervaring met boorputten beperkt is tot wat google mij wou vertellen en dat is minder dan je zou denken. Daarom zal een dikkere leiding of krachtigere pomp wat duurder zijn maar dat zal mij achteraf geen bottlenecks opleveren. Ik zie het dus als een verzekeringspolis. Dit principe heb ik in het verleden voor het eerst toegepast toen ik pc's begon te bouwen, een wat breed uitgemeten voeding geeft je later allerhande uitbreidingsmogelijkheden. same goes here ...


Waar staat het project?
Het is lang stil geweest in de blog I know!
Dat komt omdat ik het zeer druk heb gehad met werk en studies en door druk bezig te zijn met de dit project bleef er voor schrijven weinig over.
Het project is ondertussen bijna afgerond, de komende dagen heb ik meer tijd om meer delen aan deze blog toe te voegen. Er is nog genoeg materiaal om nog over te schrijven want het bleek een ware rollercoaster ride te zijn!


Hydrostatica 101
Ik heb lang getwijfeld hoe ik dit deel van de blog zou aanpakken, om het niet te saai te maken hou ik het even bij het essentiŽle voor de rest van deze blog. Waterleidingen staan onder druk, anders zou er geen water op onnatuurlijke manier stromen. Zo kan je die druk zien als de "energie" die het water bezit. Zo zal meer druk zorgen voor een snellere stroming en grotere hoogtes. Zo heb je 1 bar nodig voor elke 10 verticale meters. Drukverlies krijg je ook bij grote volumes door dunne buizen, vergelijk het met kabelverliezen in de elektrowereld. Maar voor meer informatie kijk je best naar wikipedia en google :)


Ontwerpparameters
Als we het even van een engineering standpunt bekijken staat er normaal 3 bar op een waterleiding. In mijn situatie was dat iets meer, ik meette 3,5 afkomstig van de watermaatschappij. Ik moest er dus voor zorgen dat in mijn berekeningen er minstens evenveel druk toe zou komen bij mijn aansluitpunt bij een degelijk volume.

Het bepalen van dat volume is zeer belangrijk om drukval-berekeningen te maken en daarbij een leidingdiameter te kunnen kiezen. Voor mij was het bepalen van een correct volume en op basis daarvan een correcte druk zeer belangrijk en vrij moeilijk want informatie op het internet was zeer schaars. Wat je wel kan vinden betreffende volumes is dat een typische wateraansluiting 1,5 tot 3,6 m≥/u kan leveren afhankelijk van of je in stedelijk of landelijk gebied komt. Bovendien levert een typische tapkraan, douche, ... zo'n 20 liter per minuut. Met een grote wateraansluiting kan je zo 3 kranen tegelijk bedienen. In theorie als je er dan een 4de opent valt de druk over je leidingen en deel je het volume over alle kranen.

Mijn keuze was gelimiteerd door wat de pompen bij mijn gekozen webshop konden leveren. Die kwamen in 3 volumes: 4,2; 6 en 12 m≥ per uur. De minste had voldoende geweest maar bij wijze van over engineering koos ik voor 6m≥, mede omwille van het kleine prijsverschil en de zekerheid dat mijn installatie zou voldoen. Zo'n hoog volume liet mij ook de mogelijkheid om in de toekomst te bron te kunnen delen met buren. Deze pompen kwamen voor elk volume in een bepaalde druk. Mijn keuze viel op een pomp met een druk van 7,8 bar.

Zo'n pomp is best iets speciaal, het heeft de hoogte van een meter, de breedte van 95 mm en een massa van 20 kilo.
https://tweakers.net/ext/f/JnLlYfETl8Xj1wt7FGy4T1vx/full.jpg

Zo'n druk lijkt veel maar wetende dat ik de pomp om 20 meter diepte wou hangen en daarmee al 2 bar zou verliezen bleef er maar 5,8 over om leidingsverliezen te compenseren. Los van de hoogteverliezen zou die 20 meter slang op zijn beurt ook al met zijn diameter druk berken, daarom koos ik voor een flexibele slang van 50mm met een enorm klein verlies. Mijn pomp zou bovendien een vrij grote afstand verwijderd zijn van mijn aansluitpunt. Met behulp van enkele online calculators besloot ik een 26mm kunststof buis te plaatsen met een lengte van 25 meter en een laatste stukje van 10m in 20mm. Dit zou bij een berekend volume van 1 liter/seconde zorgen voor een beperkt drukverlies van minder als 1 bar.


Dingen om rekening mee te houden
Naast het hele hydrostatica verhaal ben je nog lang niet klaar. Denk maar aan pompsturingen, drukcontroles en reservoirs.

Allereerst zal ik beginnen bij de pomp, die laat je best niet constant draaien, niet goed voor je pomp en de energiefactuur. Daarom komt daar een controlesysteem dat de pomp ingeschakeld als een bepaalde druk is bereikt. Je hebt liever ook niet dat voor elke kleine hand-was beurt de pomp aan gaat. Dat is verkwistend qua energie en slecht voor de levensduur van de pomp. De oplossing voor dit euvel is het plaatsen van een druktank. Bij mij viel de keuze op een exemplaar van 60 liter, zo'n ding werkt met een luchtmembraan dat uitzet naarmate de druk verlaagt en het water door de leidingen duwt. Die 60 liter is genoeg om een keer naar het toilet te gaan tijdens een blackout!

Om toch al wat fotomateriaal te delen, zie je hieronder mijn drukreservoir samen met een stel kranen en koppelingen die nog aangesloten moeten worden en later de koppeling tussen mijn verbruikers, de pomp en het net zullen vormen. Uiteraard zitten overal terugloopbeveiligingen op zodat mijn bronwater niet in het net zal vloeien. Ook zit er een drukverlager tussen, ingesteld op 3,5 bar, zo zullen mijn leidingen niet ontploffen :+
https://tweakers.net/ext/f/WtWTKak1wutBiGmlruTE5Iiz/full.jpg


In mijn volgende blogpost beginnen we te boren, om een sneak peak te geven, hier komt 'ie!
https://tweakers.net/ext/f/4R5WFR1gmoAI5YvOk6wGs9n5/full.jpg

Let's start drilling #4 - Plot twist!

Door larsg op maandag 20 juni 2016 12:00 - Reacties (12)
Categorie: Let's start drilling!, Views: 4.058

Het verhaal neemt een aparte wending!

Naast de 3 voorgaande posts ging de interne planning en uitwerking al veel verder dan er geschreven stond.

In een korte samenvatting bestond het plan eruit om een put handmatig te boren tot een diepte van 6 ŗ 7 meter vanuit een put die zelf al een meter diep is wat dus de diepte op zich nogmaals verdiept. Het was sowieso al bekend dat het water dat ik op dergelijke diepte zou tegenkomen ijzerhoudend zou zijn. Hier had ik een paar filterstappen voor voorzien echter viel het resultaat hiervan af te wachten. Kortom zou de hele investering vrij risicovol zijn.

Om een eerste beeld te krijgen van de waterkwaliteit zou ik een proefboring doen, de eerste resultaten vielen daarbij te lezen in deel 3. Ik ben tot een diepte van 4 meter geraakt echter bleek de capaciteit van mijn dompelpompje de bottleneck. Het water uit de put heb ik nog niet kunnen analyseren maar de grondwaterstand bleek op slechts een meter diepte te liggen. Die hoge stand zal mede door de hevige regenval van de laatste tijd te danken zijn maar bied toch ook zekerheid van water in tijden van droogte.

Echter bleef het risico van vervuild water meespelen. In wat laattijdig randonderzoek bereikte mij informatie over diep gelegen watervoerende lagen. Een laag van grote interesse is in de Kempische streek rond Antwerpen daarbij de Antwerpiaan laag. Dit is een zanderige laag die watervoerend is en op een diepte van ~ 100 meter ligt. Deze diepte zelf bereiken is uiteraard uitgesloten. Echter kan je dit laten doen door een bedrijf, door uit interesse enkele prijzen op te vragen, welke rond de 3000 bleken te liggen piekte mijn interesse. Het is namelijk zo dat het water uit deze lagen een vergelijkbare kwaliteit heeft met drinkwater, in sommige gevallen is het zelfs schoner water! Dat maakt dat het water veel breder toepasbaar is, namelijk voor alles behalve het eigenlijke drinkwater. Bovendien is de investering risicoloos omdat de resultaten zeer voorspelbaar zijn. Door deze zekerheden hebben besloten voor dit "plan b" te gaan.

Hoe zal dit nu in zijn werk gaan?
Voor mij wordt alles simpler, ik moet geen filters meer gaan ontwerpen en zorgen te maken over ijzervervuiling. Er komt een bedrijf een put boren tot de gewenste diepte en plaatst meteen in de boorput de nodige pvc wand. Het enige wat mij nog rest is het plaatsen van de pomp in de boorput en de koppeling maken op mijn bestaand leidingnet, wat minder evident is dan het lijkt!

Er verdwijnt dus wel enig plezier van het kunnen maken van een boorput en andere experimenten, zo'n kant en klare put is namelijk veel minder spannend om als blogger over te schrijven en ik neem aan als lezer evenmin. Echter houdt mij niks tegen om die testboring alsnog verder te zetten wanneer plan b actief is. Die eerste 4 meter die ik geboord had boden op zich al 4 verschillende grondlagen, het is gewoon vreselijk interessant om te weten wat er onder je voeten zit!

Hoe zit het nu met de euro's?
Plan B is significant duurder er komt namelijk een dure boring bij echter is het water veel breder toepasbaar.
Het originele plan had een kost van 1000 euro voor de koppeling op het net en nog eens 1000 euro voor het boren van de put, filters, pomp etc. Dit zou 30% van het waterverbruik dekken oftewel 350 euro per jaar besparen. Zo kom je op een TVT van 5,7 jaar.
Het plan B heeft eveneens een kost van 1000 euro voor de koppeling op het net en 900 euro voor de pomp, dit kenmerkt dat er een duurdere pomp nodig is maar alle aanverwante kosten zoals filters vallen weg. De boring kost ongeveer 3100 euro wat het totaal op 5000 brengt. Dit zou het waterverbruik voor 95% moeten dekken en bijgevolg jaarlijks 900 euro besparen, wat de TVT op 5,5 jaar brengt.
Het is dus duidelijk dat plan B een lager risico en zelfs een iets kortere terugverdientijd heeft, de keuze was dus snel gemaakt. Het is echter wel zo dat ik een bijkomende belasting verschuldigd ben van ongeveer 100 euro die al in mindering is gebracht met de 900 opbrengst.
#Disclaimer deze cijfers zijn om 3u 's nachts snel opgeschreven maar ze kloppen binnen een klein marge, in een latere blogpost zal ik verschillende excelsheets met de uiteindelijke kosten met elkaar vergelijken.

Een tipje van de de sluier
Een pomp zetten op 100 meter diepte is een gekte die niet voor consumenten is weggelegd, gelukkig is het zo dat door bepaalde hydrostatische druk en andere fysica die ik nog niet heb uitgezocht dat het water uit eigen beweging naar boven zal vloeien tot een vergelijkbaar peil als de algemene grondwaterstand hoewel deze lagen niet met elkaar in contact staan. Dat maakt dat je het water in principe met elke simpele beregeningspomp van een paar honderd euro naar boven kan werken. Er blijft wel het risico dat als je het water te snel oppompt dat het waterpeil in je boorbuis daalt. De snelheid waarmee een bron zichzelf bevoorraad verschilt van locatie tot locatie echter kan je wel rekenen op een debiet van 5000L/u voor een kleine bron zoals de mijne zal worden. Om enige buffer aan te houden kan men 2 dingen doen, een voorraad voor en na de pomp aanleggen. Ik zal beide doen. De buffer voor de pomp bestaat eruit dat ik geen goedkope berekeningspomp aankoop maar een zogenaamde bronpomp. Dat is een fijn staaltje techniek waarbij een enorm krachtige pomp verscholen zit in een cylinder van 10 cm diameter.

De pomp die ik gekozen heb is een model dat perfect past in mijn mindset die ik bij al mijn projecten doorvoer, ze vallen namelijk allemaal onder de term "over-engineering". Voor sommigen is die filosofie gelijkwaardig aan het vereren van de duivel, voor mij is het een verzekeringspolicy die een garantie bied op goed en snelle werking. Mijn gekozen pomp zal 6000L/u kunnen leveren bij 7,8 bar, meer dan genoeg voor welk huishouden dan ook! De pomp zal bovendien op een diepte hangen van 25 meter. Het boorgat zelf zal 125 mm breed zijn, de pomp heeft dus een buffer van 22 meter hoogte (25 m - 1m pomp - 2 grondwaterpeil) wat komt op 292 liter. Het buffervat bovengronds bevat 60 liter maar bevat ook een luchtmembraan dat geleidelijk aan met de vraag de druk zal verlagen gekoppeld met een elektronisch drukventiel zorgt dit dat de pomp pas aanslaat als de druk laag wordt. Een simpele toiletbeurt gaat niet elke keer de pomp laten draaien. Energie sparen kunnen we!

Status van het project
Momenteel zit ik al ver in de aanbestedingsprocedure, de opdracht is verstuurd en alle onderdelen zijn bij talloze webshops besteld. De laatste dagen zie ik elke denkbare koeriersdienst over de vloer komen :+


De blogreeks:
Categorie "Let's start drilling"
Deel 1: Proloog
Deel 2: de FinanciŽn
Deel 3: 1..2..3 test! (deel 1)
Deel 4: Plot twist!

Let's start drilling #3 - 3..2..1 test! (deel 1)

Door larsg op maandag 6 juni 2016 17:45 - Reacties (13)
Categorie: Let's start drilling!, Views: 4.201

I hate mondays doesn't apply to me!
Het is maandag 6-6-16, stralend blauwe hemel, 27 graden in de schaduw en ik mag met water spelen! Ik zit hier heerlijk achter mijn pc terwijl mijn waterboor zich de grond inwerkt, de airco mij lekker op 22 graad houdt en mijn pc op het ene scherm een aflevering suits toont en op het andere een webcam van mijn drillrig, allemaal aangedreven door mijn zonnepanelen die een ruime overschot het net op dumpen. Ik heb nog enorm veel om over te schrijven maar dit specifieke onderwerp leek mij het leukste. Voor dit onderwerp schakelen we ook even over van theorie naar praktijk. Het is nog in volle ontwikkeling en ik schrijf bevindingen die minuten oud zijn.

Voor ik dit project kan starten moet ik eerst kijken hoe viabel dat het project is. Vorige blog keken we naar de financiŽle haalbaarheid nu kijken we naar de praktische haalbaarheid. Die haalbaarheid zit verstopt in de grond. Het is daarmee nodig om een testgat te boren. Dit testgat zal dienen om de bodemlagen in kaart te brengen en de status van de watertafel te controleren ook als de volledige installatie in bedrijf is.

Mijn testgat boor ik met een stel PVC buizen met een diameter van 50 mm. In mijn huidige planning gaat het gat breder zijn, een 80 mm. Ik boor zelf in een een omhulsel ook wel de "wellcasing" genaamd bij onze Engelse vrienden. Dit boren doe ik uiteraard met de grondstof waar we naar zoeken, water! Meerbepaald water onder druk en in grote getale! Het idee is dat ik met een pomp water door een buis stuw, dit water komt met grond terug naar boven, tenminste dat is de bedoeling.

Het systeem recycled het water in een reservoir en pompt het vervolgens terug de grond in. Het water stroomt uit een andere pvc buis in de kruiwagen. Tevens bezinkt alle aarde in de kruiwagen zodat ik makkelijk kan controleren in wat voor grond ik zit te boren.

testboring-1
Op deze foto zien jullie een vroege versie van de installatie. Via de slang stuw ik constant water de put in dat met de weggeblazen aarde terug naar boven komt via de oranje rioolbuis.

testboring-2
Het hele systeem in operatie, het water wordt zeer snel bruin/aarde kleurig.

testboring-3
Een close-up van de pomp en het reservoir, om de 20 minuten ververs ik het hele goedje afhankelijk van de gewonnen diepte. Als je veel diepte wint ligt er ook veel geŽrodeerd zand in het reservoir. Ik merkte na 10 minuten door zand boren al heel veel 20 liter zand, dat was ook ongeveer 1 meter boring.

Ik zit momenteel op een diepte van 4 meter, de helft van waar ik wil raken. Tot nu toe ben ik vooral een zandbodem tegengekomen. Helaas ligt er een zeer vervelende kleibodem 4 meter onder mij. Daar moet ik zeker zien door te raken anders heeft het project weinig nut, het is zeer waarschijnlijk dat er onder de kleilaag een waterdragende zandgrond zit. Ik had een rapport gevonden van de geologische dienst BelgiŽ die op een luttele 100 m van mijn put zelf een boring van 62m hebben uitgevoerd en daarbij de resultaten hier staan. Dit rapport verklaart dat op mijn diepte enkel zand zou moeten zitten maar dat er op 7m diepte veel klei zou zitten. Ik heb geen reden om te geloven dat het bij mij anders zou kunnen zijn maar elke meter kan natuurlijk anders zijn! Als mijn bodem hetzelfde is als die boring verderop zou ik zelf tot 7m gaan omdat het water waarschijnlijk rust op die kleilaag.

testboring-4
De kleilaag waar ik nu mee worstel heeft zelfs mijn hele boor verstopt! 1 Meter buis zat helemaal vol!


Een paar dingen die ik nu al geleerd heb:
- Mijn armzalige dompelpompje dat slechts 8,4 m≥/u verzet en 0,7 bar produceert heeft grote moeite met alles dat geen zand is. Vooral het gebrek aan druk in een latere editie zal ik dus een dikkere pomp moeten gebruiken.
- Ik zit te twijfelen om mijn 2e put, diegene die water moet gaan produceren met een metalen handboor te doen. Als deze kleilaag tegensteekt en een sterkere pomp doet het em niet, zal dat mijn enige alternatief zijn, bovendien moet mijn gat breder worden.
- Zand is gevaarlijk maar makkelijk, je vliegt erdoor, je ziet de buis gewoon zakken onder zijn eigen massa, echter stort het wel makkelijk in.

In een deel 2 hoop ik jullie te kunnen rapporteren dat ik een betere diepte heb gehaald!
Hieronder de grondlagen die ik heb aangetroffen:
PROEFBORING DIEPTE RESULTATEN

Diepte type laag boorsnelheid/nota
0,0 M xxx maaiveld
0,5 M zwarte topsoil manueel gegraven
1,0 klei geel/groen manueel gegraven/geboord
1,5 grof licht zand geboord (snel resultaat)
3,0 fijn donker zand geboord (snel resultaat)
3,5 zwarte leem geboord (traag resultaat)
4,0 zwarte leem geboord (traag resultaat)De blogreeks:
Categorie "Let's start drilling"
Deel 1: Proloog
Deel 2: de FinanciŽn
Deel 3: 1..2..3 test! (deel 1)
Deel 4: Plot twist!

Let's start drilling #2 - De financiŽn

Door larsg op maandag 30 mei 2016 19:53 - Reacties (17)
Categorie: Let's start drilling!, Views: 3.523

Door de grote overvloed van reacties de vorige keer omtrent het financiŽle aspect wou ik da hier even toelichten.

We bevinden ons in BelgiŽ dat wilt zeggen dat de tariefstructuur totaal anders is dan bij onze noorderburen. Hier werkt men volgens het principe "de vervuiler betaalt", dat wilt zeggen dat alle tarieven in functie staan van de verbruikte hoeveelheden. Ben jij ZEER zuinig dan betaal je minder milieuheffingen dan iemand die onzuinig is. Dit is ook zo met zaken als elektriciteit, afval, ...

De waterprijs bevat bij ons 3 componenten. Uiteraard het water zelf, en 2 milieuheffingen voor het zuiveren en de afvoer van afvalwater. Dit omvat alle kosten die we al belg ooit betalen voor dit soort activiteiten. In NL zijn hier extra belastingen voor rioolheffing en weet ik het nog allemaal. Dit maakt het allemaal wat doorzichtiger en eerlijker omdat de vervuiler betaalt! Recentelijk is dit systeem op de schop gegaan maar ik leg beide tariefstructuren even uit. Door water te besparen of hergebruiken kan men dus veel hogere rendementen halen in BE!

Voor 2016 verliep het redelijk simpel!
Qua vaste kosten betaalde je 62 euro en een bepaalde capaciteitsvergoeding, in mijn geval 122,33 euro. Samen 184,33 euro. Dit omvat heffingen voor de leidingen en de werking van de installaties.
Qua variabele kosten komen de 3 componenten weer terug. Het water zelf kostte 1,27 per m≥, de afvoer 1,36 per m≥ en de zuivering 1,21 per m≥. Samen is de variabele kost § 3,82 per m≥.

Vanaf 2016 is de structuur veranderd met nog meer oog op de "vervuiler betaalt".
De vaste kosten blijven ongeveer gelijk maar grote gezinnen krijgen korting.
Elke verbruiker krijgt een bepaalde limiet. Tot deze limiet geniet je van kleinere tarieven dan boven deze limiet. Voor mij ligt deze limiet op 120 kuub (3 personen * 30 + 30 kuub).
Tot de 120 betaal je § 3,08/m≥. Dit is significant goedkoper als een normale kubieke meter vroeger. De vervuilers - iedereen die vaker de kraan opent - zit aan dubbel tarief.

Mijn gemiddeld verbruik zit aan 200 kuub / jaar. Die 80 kuub die ik teveel laat stromen kost dus een aardige duit! Vroeger kwam dat totaal op 830 euro terwijl dat nu 1030 euro is.


Nu even naar de kosten van de installatie! In mijn eerste ramingen komt alles neer op ongeveer 1200 euro. Qua elektriciteit reken ik 0,15 cent per KWh. De pompen draaien alleen on demand en als ze slechts 25% efficient zijn kan ik 1 kuub per KWh verwachten maar waarschijnlijk zal dit hoger uitvallen. Qua constant verbruik van een 15 watt luchtpomp voor de zuivering van het water komen we op 131 KWh ~ 20 Euro.

TL;DR
Wat is nu de besparing? Stel dat ik enkel de toiletten doorspoel (55 ton) dan verminderd mijn 80 ton aan het dure tarief. De besparing komt dus op 338,80 Euro, enkel voor de toiletten per jaar!
De energie kosten voor de installatie komen op 20 + 55 * 0.15 = 28,25.

Als ik het water uit de put ook kan gebruiken voor het wassen besparen we nog een s 30 ton. Oftewel 169,40 Euro. De energie kosten voor de installatie komen op 30 * 0.15 = 4,5.

Dat brengt de totale besparing op 475,45. De hele installatie valt dus binnen de 3 jaar terug te verdienen!


Qua vergunningen! Zolang je in Vlaanderen de boring enkel gebruikt voor huishoudelijke doeleinden en minder dan 500 m≥ oppompt heb je geen melding en vergunningsplicht.


Sorry voor de saaie en accountant-achtige iteratie van het verhaal. De volgende keer wordt het spannender! Ik hoop toch mensen die gelijkaardige plannen hebben toch te kunnen helpen!

De blogreeks:
Categorie "Let's start drilling"
Deel 1: Proloog
Deel 2: de FinanciŽn
Deel 3: 1..2..3 test! (deel 1)
Deel 4: Plot twist!

ExcelsheetDit is nog maar een ruwe versie maar al het cijfermateriaal staat erin!